Ondersteuning nóg dichterbij de inwoner brengen
Van huis uit is Incluzio in haar werk altijd al sterk gericht op wijken en buurten. Dichtbij de inwoner staan maakt een groot verschil in onze ondersteuning. Met de focus op 2027 willen we ons nóg sterker manifesteren in wijken, met vooral een faciliterende rol waarin buurtbewoners samen activiteiten uitvoeren of continueren.
Door wijkgericht te werken, weten we veel beter wat er leeft of speelt. Ook kunnen we makkelijker de verbinding leggen met alles wat er in die wijk of buurt al aanwezig is. Het helpt onze medewerkers om het aanbod aan activiteiten optimaal op de vraag en de behoefte van de inwoners af te stemmen. We maken daarbij veel meer gebruik van de mogelijkheden in de buurt, van de bereidheid van mensen om elkaar te helpen, om naar elkaar om te zien en van de behoefte van inwoners om in een leefbare buurt te wonen en daar hun steentje aan bij te dragen.
Daarmee wijken we af van het traditionele beeld in het sociaal domein: welzijnswerkers die enthousiast activiteiten organiseren, maar weleens voorbij gaan aan de vraag waar inwoners eigenlijk behoefte aan hebben. Ook werkt die traditionele aanpak een te grote afhankelijkheid van de inzet van professionals in de hand. Juist het betrekken van de buurt bij het bedenken en uitvoeren van activiteiten creëert die betere buurt waar we ons graag sterk voor maken.
Onderdeel van meerjarenambitie
De wijkgerichte aanpak is daarom altijd al belangrijk geweest. In de meerjarenambitie 2023-2027 ruimen we er een nog prominentere plek voor in. ‘Wijkgericht, tenzij’ is een van de drie pijlers in onze transformatiedriehoek, de transitie die Incluzio wil doormaken naar een toekomstgerichte ondersteuning: in 2027 verwachten we een verdubbeling van het aantal inwoners die we kunnen ondersteunen. Incluzio heeft daarbij een faciliterende rol met oplossingen door en voor de buurt. Het resultaat zijn duurzame oplossingen waarbij we met onze professionals veel meer mensen kunnen bereiken.
Burenondersteuning onderdeel van de sociale basis
Daarom willen we ‘burenhulp’ - de hulp die vroeger gewoon was - weer terugbrengen in de maatschappij. Aan vrijwilligers, mensen die iets willen doen voor een ander, ontbreekt het immers niet in het land. Het aanbod van vrijwilligers is op veel plekken zelfs groter dan de hulpvraag. De bereidheid is er ook: mensen vinden het belangrijk in een leefbare wijk te wonen en daar ook een (kleinere of grotere) bijdrage aan te leveren.
Ook het aanbod van partners in een wijk die willen mee-organiseren of –faciliteren is er altijd: verenigingen, vrijwilligers en vrijwilligersinitiatieven, kerken, bibliotheken, kinderboerderijen en nog veel meer. We moeten dat alles alleen meer mobiliseren, er meer gebruik van maken en faciliteren waar nodig.