Bouwen aan een netwerk
Al langer bieden we bij Incluzio onze ondersteuning niet alleen individueel maar ook collectief aan. Met ingang van 2022 hebben we die collectieve aanpak nog steviger verankerd in onze dienstverlening.
Als onderdeel van de transformatiedriehoek - samen met blended care en wijkgericht werken - willen we ernaar toe dat collectief werken in 2027 de standaard wordt. Die ambitie is niet alleen ingegeven door de wens om continuïteit te blijven bieden in veranderende tijden. De personeelskrapte blijft, het aantal ondersteuningsvragen neemt toe. Belangrijker nog is het voordeel om mensen gezamenlijk aan hun doelen te laten werken.
Een groep ondersteuningsvragers vormt een netwerk, ondersteund door een professional. De herkenning bij anderen die een vraag hebben, waardoor je je realiseert dat je niet de enige bent geeft al kracht. Ook het netwerk om een hulpvrager heen kan een grote rol spelen. Zeker als dat netwerk bekend is met de specifieke problemen waar iemand tegenaan loopt. Een hulpvrager kan daardoor makkelijk een beroep doen op anderen uit haar of zijn netwerk. Misschien wel makkelijker dan een professional benaderen als zij of hij een drempel ervaart. De conclusie is daarmee dat collectief werken een duurzamere oplossing is. Eén die op termijn ook zou kunnen leiden tot een verkorting van de begeleiding, doordat mensen weer op hun eigen kracht verder kunnen.
Ruimte voor individuele begeleiding
Onze ambitie hebben we verwoord als ‘collectief, tenzij’. Daarmee laten we bewust ruimte voor individuele begeleiding in situaties die daarom vragen. Bijvoorbeeld voor een stuk specialisme dat Incluzio niet zelf in huis heeft. Of om de combinatie individueel/collectief te zoeken. Een hulpvrager kan individueel starten bij Incluzio en later doorstromen. Andersom, van collectieve begeleiding naar individueel, is ook een optie.