Over Incluzio
Incluzio wil een doorslaggevende bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen meedoet, meetelt en van betekenis is. Dat gebeurt op allerlei manieren. Van de inzet van wijkteams tot thuishulp en van welzijnswerk tot zorg op afstand. Door een andere aanpak krijgen meer mensen betere ondersteuning, met minder overheidsgeld. Incluzio laat zien dat dat kan. De sterk groeiende organisatie werkt in opdracht van tientallen gemeenten.
Door echt naar mensen te luisteren en te doen wat nodig is maken medewerkers elke dag het verschil in de wijken. Ook is de organisatie actief in thuishulp-nieuwe-stijl met de bedrijven Axxicom Thuishulp en Cordaan Thuisdiensten. De medewerkers die in teams werken worden met een veel bredere blik dan alleen huishoudelijke ondersteuning ingezet. Doel: ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Waarom dit ervaringsrapport
De manier waarop zorg en welzijn in Nederland zijn georganiseerd is niet langer houdbaar.
De kosten stijgen, de vraag neemt toe. Om het systeem in stand te houden is er veel te weinig menskracht en budget beschikbaar. Binnen welzijn en zorg is een andere aanpak mogelijk: door anders te organiseren. Van onderop, met vertrouwen in de mogelijkheden van mensen en in de kunde van professionals. Onnodige regels en bureaucratie moeten we wegnemen. Laten we veel meer oog hebben voor wat iemand zelf wil en kan en daarbij focussen op de kansen door samenwerking.
Incluzio laat zien dat succesvol veranderen mogelijk is. Met vallen en opstaan. Graag delen we onze ervaringen, valkuilen en inzichten. In een serie van Ervaringsrapporten nemen we je mee in de ervaringen die we opdoen bij het anders organiseren in zorg en welzijn.
Arbeidskrapte, toenemende zorgvragen, de digitalisering van de samenleving: genoeg ontwikkelingen in de samenleving die om antwoorden vragen. Dat antwoord kan e-health zijn. Het aantal technologische en online oplossingen groeit snel. In de zorg is de opmars van technologie al veel verder. Ook in het sociaal domein kan die technologie de helpende hand bieden. Welke kansen en mogelijkheden zijn er? Wat staat een versnelde integratie van slimme digitale oplossingen in het sociaal domein in de weg? En welke succesverhalen zijn er al om te delen?
Dit ervaringsrapport is deel 5 uit de serie ‘Anders organiseren van zorg en welzijn.
Eerder verschenen ervaringsrapporten:
- Nieuwe aanpak individuele begeleiding; Wmo, wijkteams en sociale winst
- Realiseren van Zelforganisatie bij thuishulporganisaties Zelforganisatie; modewoord of motivatiemotor?
- Werk maken van mensenlevens; Hoe we re-integratie met meer succes kunnen aanpakken
- Het Goede Gesprek: integreren van geestelijke verzorging in het welzijnswerk
Je vindt alle ervaringsrapporten op onze website
Tijd voor een goed gesprek
Meer informatie of vragen?
Fenna Stevens, Projectmanager Business Development
06 203 526 75
Ryan Esser, Sr. Projectmanager Business Development
06 230 143 58