Kansen
Grotere zelfredzaamheid, meer regie
Voor inwoners kan een grotere inzet van e-health betekenen dat zij zelfredzamer worden en meer regie krijgen over hun eigen leven. Zij hebben ook meer invloed op de manier van omgaan met hun eigen hulpvraag. Dankzij technologische en online hulpmiddelen kunnen mensen langer zelfstandig in hun eigen huis en in hun eigen buurt blijven wonen. Inwoners kunnen ook het idee krijgen dat ze meer de regie over hun eigen leven in handen hebben en de afhankelijkheid van hulpverleners vermindert. Ook bieden sommige toepassingen inwoners de mogelijkheid om zelf, zonder directe tussenkomst van een medewerker, aan hun eigen hulpvraag te werken (denk aan de inzet van Gezondeboel).
Het verlaagt de werkdruk van medewerkers en verhoogt de medewerkerstevredenheid
Door de toenemende personeelskrapte en de stijgende vraag in het sociaal domein is de werkdruk hoog. E-health maakt het mogelijk taken uit handen te nemen of het contact efficiënter te maken. Daardoor houden medewerkers in het sociaal domein meer tijd over voor het werk dat zij leuk vinden, de reden ook waarom zij voor hun vak hebben gekozen. Een toenemende inzet van e-health zou daarmee moeten leiden tot een hogere medewerkerstevredenheid.
Werken met nieuwe – digitale – toepassingen vraagt tijd en investeringen, ook van medewerkers zelf. Op langere termijn zal een toenemende inzet van e-health bijdragen aan een hogere medewerkerstevredenheid.
E-health maakt het mogelijk meer mensen te bereiken en om te starten met zelfhulp
Een online zelfhulpprogramma is voor veel mensen tegelijk beschikbaar, zonder dat een inwoner hoeft te wachten op een beschikbare medewerker. Het gebruik van internet maakt het werk in het sociaal domein daardoor ook anoniemer. Dat kan ertoe leiden dat inwoners met een hulpvraag eerder geneigd zijn hun toevlucht te nemen tot een toepassing van e-health. Voor zorgmijders kan die anonimiteit wellicht een reden zijn om toch hulp te zoeken. Mensen met een drukke agenda krijgen nu ook de mogelijkheid om ’s avonds en in het weekend aan hun welzijn te werken. Voor jongeren is e-health een laagdrempelig middel, zeker in de combinatie met een game. Corona heeft aangetoond dat face-to-face-contact niet per se noodzakelijk is voor de continuïteit van onze dienstverlening en om te starten met zelfhulp.
‘Ik zie het als een aanvulling om de doelgroep te bereiken, die we nu bijna niet bereiken.’
Reactie van een zorgprofessional