Aanbevelingen
Hoe kan het sociaal domein de acceptatie van e-health en blended care versnellen?
Betere afstemming en aansluiting op de praktijk
De implementatie van technologische oplossingen vraagt een lange adem en een geduldige aanpak. Om echt succesvol technologie te kunnen gebruiken is het nodig om de toepassing goed in te bedden in de dagelijkse praktijk en de tijd te nemen voor gewenning. Voorbeelden: de inzet van Emma Zorgt waar de installatie bovenop het werk van de professionals komt en voor hen ook vaak te complex is. Of de pilot met sociale monitoring waar achteraf bleek dat de deelnemerspopulatie beter gestuurd had moeten worden voor een goed oordeel over het resultaat.
Betrek gebruikers bij ontwikkeling, besluitvorming en inzet
E-health succesvol in het sociaal domein opnemen heeft ook te maken met de betrokkenheid van partijen. De doelgroep moet zelf ook een stem hebben in de inzet van een technologisch hulpmiddel. Ze moeten daar zelf toestemming voor kunnen geven. Dat is ook een overweging bij de medewerkers in welzijn. Het kan de opmars van e-health aanmerkelijk versnellen als een medewerker inspraak heeft bij de ontwikkeling, besluitvorming en implementatie van e-health.
Écht het impact maken is alleen mogelijk door schaalbaarheid en brede inzetbaarheid
Impact maken met e-health in het sociaal domein werkt niet (of is te duur), wanneer er tientallen tools en applicaties in omloop zijn. Immers, voor alle inzet van e-health geldt dat het werkproces hierop afgestemd moet zijn. In de praktijk is het lastig dit slechts voor enkele inwoners te organiseren. Daarom hebben we samen met collega’s van acht Incluzio bedrijven de handen ineengeslagen om te kijken hoe we e-health wel schaalbaar kunnen inzetten. Één tool voor de brede doelgroep die Incluzio heeft. Met deze groep hebben we eerst ingezoomd op de behoefte van de professional en de inwoners. Hierna zijn we gaan kijken wel tools/applicaties hiervoor oplossing bieden.
Uiteindelijk is er gekozen voor het e-health platform Gezondeboel. Het platform dient als tool/middel om de huidige ondersteuning- en begeleidingsprocessen 'blended' te vorm te geven. Inwoners kunnen zelf aan de slag met online opdrachten en trainingen, die ze tijdens het traject bespreken met hun professional. Zo krijgen inwoners een grotere rol in de eigen ondersteuning. De keuze voor een breed inzetbare toepassing, zowel op het niveau van inhoud (hulpvragen/thema’s) als op het niveau van doelgroep, past bij de combinatie van face-to-face ondersteuning en face-to-face ondersteuning op afstand. Komende tijd zal de leerlijn echter geüpdatet worden met nieuwe e-health toepassingen die het nieuwe blended proces kunnen verrijken.
‘ De inzet van Gezondeboel is nooit het doel, maar een middel om betere of effectievere ondersteuning aan de inwoner te bieden.’
Ryan Esser, projectmanager business development
Biedt betere toegang tot scholing
Voor organisaties in het welzijnsdomein (en het onderwijs) ligt er daarmee een taak om voldoende opleiding en trainingen aan hun medewerkers aan te bieden zodat gewerkt wordt aan de juiste vaardigheden en kennis om mee te kunnen in de digitale transformatie. Ook kunnen ze de acceptatie versnellen door succesverhalen over de inzet van e-health, in vergelijking met het gebruik van meer traditionele ondersteuning en begeleiding. Natuurlijk moet de inzet van e-health ook passend worden gemaakt in procedures en protocollen. Dat vraagt van een organisatie niet alleen bereidheid, maar ook tijd en geld.
Maak e-health ook aan de kant van de opdrachtgever gewoon
Het vraagt ook acceptatie aan de kant van de opdrachtgevers voor partijen in het sociaal domein, de gemeenten. Ook voor hen moet het normaal worden dat de dienstverlening deels kan worden gefundeerd op digitale toepassingen. En dat niet alleen, die toepassingen zijn ook nog eens kostbaar, zoals in de podcast duidelijk is gemaakt met het voorbeeld van de digitale robot die te duur is om permanent bij een bewoner te stationeren. Het vraagt een heel andere kijk op de business case en aanbesteden.
Snijd oplossingen optimaal toe op de doelgroep
De doelgroep in het sociaal domein is heel breed. Dat maakt de inzet van one-size-fits-all-oplossingen niet voor de hand liggend. Per doelgroep kan de strategie om e-health geaccepteerd te krijgen verschillen. Een voorbeeld is het aanbieden van e-health aan jongeren in de vorm van een digitaal jongerencentrum.