VERSTERKEN NETWERK INWONERS

KPI: In 2022 is 70% van de inwoners die bij Incluzio Rheden bekend is met een ondersteuningsvraag toegeleid naar het steunsysteem volgens het Rhedens model.

Om het aantal doorverwijzingen naar specialistische zorg te verminderen en zo de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, vormt Incluzio Rheden op dit moment de schakel voor inwoners naar geïndiceerde zorg. Wij kijken bij iedere ondersteuningsvraag eerst naar wat een inwoner zelf kan en in hoeverre hij of zij ondersteuning kan vinden binnen het (eigen) informele netwerk. Denk aan familie, vrienden of buren. Dit is het startpunt voor iedereen die zich bij ons meldt, dus ook wanneer iemand al specialistische hulp krijgt.

Lukt het niet om ondersteuning in het persoonlijke netwerk te vinden, kijken we of er vrijwilligers kunnen worden ingezet of dat er al sociale voorzieningen bestaan om de inwoner op weg te helpen. Vinden we ook hier niet de juiste oplossing, dan wordt gekeken welke specialistische hulp of ondersteuning nodig is. Deze methode noemen wij het Rhedens model. Een belangrijke factor hierbij is het normaliseren van problemen: wat we samen kunnen oplossen, lossen we op en op deze manier blijft specialistische zorg toegankelijk voor diegene die dit nodig hebben.

Van alle inwoners die zich bij Incluzio in de eerste helft van dit jaar hebben gemeld, ofwel op eigen initiatief ofwel via een doorverwijzing vanuit de gemeente, hebben wij 96% passende begeleiding gegeven vanuit de sociale basis. De overige 4% (64 casussen) zijn vanuit Incluzio Rheden doorverwezen naar specialistische zorg. In samenspraak met de gemeentelijke toegang voor jeugdzorg of WMO onderzoeken wij dan of en welke soort specialistische zorg noodzakelijk is in de desbetreffende situatie.

Samenwerking met Stichting Eén Plus

Een mooi initiatief is de samenwerking met Stichting Eén Plus uit Velp waar wij vorig jaar ‘Welzijn op Recept’ hebben geïntroduceerd: een gezamenlijk initiatief met eerstelijnszorg zoals huisartsen en praktijkondersteuners huisartsenzorg (POH). Het idee is om inwoners met klachten als stress, angsten en somberheid, waar vaak geen medische of psychologische zorg noodzakelijk is, te laten deelnemen aan sociale activiteiten om zo hun klachten te verminderen.

In de afgelopen 6 maanden zijn via Welzijn op Recept 38 verwijzingen naar Incluzio Rheden gedaan. Via deze samenwerking voorkomen wij dat inwoners gebruik maken van de zorg en zetten we maximaal in op normaliseren van ondersteuningsvragen. Ook dit is weer een voorbeeld hoe we in Rheden en Rozendaal de zorg toegankelijk houden voor de inwoners die dit nodig hebben.

KPI: In 2022 heeft tenminste 75% van de jeugdige inwoners die ondersteuning krijgt uit de sociale basis geen of minder maatwerkvoorziening meer nodig.

Kinderen en jongeren komen bij ons via een doorverwijzing vanuit de gemeente of vanuit de zorg. Van alle inwoners tot 19 jaar hebben wij in het eerste halfjaar van 2022 92% passende begeleiding geboden zonder noodzaak tot de inzet van specialistische hulp. Ook hier houden wij focus op het normaliseren van problematiek: wat we samen kunnen oplossen, lossen we op.

Als we kijken naar de meest voorkomende ondersteuningsvragen van jongeren zien wij dat bijna de helft van de vragen in het teken staat van geestelijke gezondheid. Veelvoorkomende andere ondersteuningsvragen gaan over sociale vaardigheden en opvoeding.

Veranderingen binnen jeugdzorg

In 2021 is er veel veranderd op het gebied van jeugdzorg in de gemeente. Met de aanbesteding van specialistische zorg zijn er sinds vorig jaar 8 jeugdhulppartijen actief. Om een goede samenwerking te stimuleren, zitten alle jeugdhulppartijen regelmatig met de gemeente en Incluzio Rheden om tafel.

Wij doen wekelijks een gezamenlijke triage Jeugd, zodat we snel kunnen schakelen. Besproken wordt welke soort begeleiding nodig is voor individuele casussen. Steeds vaker zien wij samenwerkingen met de zorgpartijen waarbij er arrangementen mogelijk zijn met specialistische begeleiding en ondersteuning vanuit de sociale basis gecombineerd. Denk hierbij aan deelname aan activiteiten vanuit de schoolmaatschappelijk werkers en het jongerenwerk. Dit is echt maatwerk in onderling overleg. Uiteindelijk is dit de basis voor de normalisering die wij gezamenlijk willen bereiken.

Aandachtspunten

  • Verder normaliseren van ondersteuningsvragen bij jongeren.
  • Gezamenlijke themabijeenkomsten organiseren, bijvoorbeeld voor de activiteit Ouders & Zo die start in september 2022.