JEUGDOVERLAST

KPI: Ten opzichte van het jaar 2021 is het aantal overlastmeldingen over jeugd verminderd met 20% in het jaar 2022.

Vanuit het team Jeugdwerk staan dorpscoaches Jeugd dagelijks in contact met de jongeren tot en met 18 jaar. Dit jaar hebben we het team versterkt met een vierde Dorpscoach Jeugd. Naast het organiseren en begeleiden van activiteiten werken zij outreachend en zijn regelmatig op straat te vinden. Zij weten precies waar de jeugd te vinden is in de verschillende dorpen en gaan geregeld langs centrale ontmoetingsplekken voor een praatje. Ook weten wij vanuit een nauwe samenwerking met Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) van de gemeente vaak al snel op welke nieuwe plekken jongeren zich verzamelen. En signaleren wij een behoefte aan bijvoorbeeld een speel- of sportveld, koppelen wij dit aan hen terug en wisselen ideeën uit over hoe dit helpt overlast te voorkomen.

De jongerenwerkers zijn toegankelijke aanspreekpartners voor jongeren. Zien zij dat er overlast is of dreigt, spreken zij jongeren aan op hun gedrag en hebben hierin indien nodig korte lijntjes met de wijkagent en boa’s. Samen met deze partijen proberen we de overlast door jeugd in onze gemeente te verminderen.

Het totale aantal meldingen over jeugdoverlast staat nu op 155, waar dit in dezelfde periode vorig jaar uitkwam op 216: een algemene daling van ruim 28%.

Jan-jun 2020

Politie meldingen

Boa meldingen

Jul-dec 2020

Politie meldingen

Boa meldingen

Jan-jun 2021

Politie meldingen

Boa meldingen

Jul-dec 2021

Politie meldingen

Geen cijfers beschikbaar

Boa meldingen

Jan-jun 2022

Politie meldingen

Boa meldingen

Daling in overlastmeldingen bij de politie, een stijging bij boa’s

In de afgelopen 6 maanden zijn er gemeentebreed 110 meldingen bij de politie binnen gekomen over jeugdoverlast. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een daling van maar liefst ruim 44%. Bij de BOA-meldingen zien wij een verdubbeling van het aantal meldingen ten opzichte van de eerste helft van 2021. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn de avondklok en de lockdown in de eerste helft van 2021.

Het gesprek aangaan met overlastmelders als preventiemiddel

In het afgelopen halfjaar heeft het team Jeugdwerk flink geïnvesteerd in gesprekken met buurtbewoners die overlast hebben ervaren van jongeren. Zij kregen de indruk dat deze melders zich vaak niet gehoord voelden, dus hebben we hen benaderd en uitgelegd wat wij doen voor jongeren in de wijk. Nu zij rechtstreeks de jongerenwerkers benaderen, kunnen wij sneller handelen bij (een dreiging van) overlast en zo erger voorkomen. Dat wordt als zeer positief bestempeld door buurtbewoners. Bij serieuze en langdurige overlast koppelen wij dit als vanzelfsprekend terug aan de politie en kijken dan samen wat de beste oplossing is.

Samenwerking met Halt

Gaat een jongere echt de fout in en pleegt deze een strafbaar feit, dan wordt hij of zij vanuit bureau Halt via de politie doorverwezen naar Incluzio Rheden om zijn of haar taakstraf te doen. Wij laten hen bijvoorbeeld tuintjes opknappen voor kwetsbare inwoners, helpen bij jeugdactiviteiten of meedenken in de ontwikkeling van nieuwe activiteiten.

Ook na het uitvoeren van de taakstraf blijven zij in beeld bij Jeugdwerk, zodat we kunnen ingrijpen zodra zij weer de mist in dreigen te gaan.

Aandachtspunten

  • Nog meer inzetten op outreachend werken nu het team versterkt is.
  • Aansluiting krijgen en houden bij jongeren die meer en meer op plekken binnen ontmoeten (denk aan bedrijfsruimtes van ouders, jongerenketen e.d.).