Ontwikkelingen
Gezondeboel
In het afgelopen kwartaal hebben we Gezondeboel verder vormgegeven. We hebben de medewerkers meegenomen in het programma en met de pilotgroep komen we tweewekelijks bij elkaar en bespreken we wat loopt er goed en minder goed. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de collega's ook enthousiast worden over Gezondeboel en hoe kunnen we blended werken integreren in onze dagelijkse dienstverlening? Anders werken vraagt ook een andere insteek en vaardigheden van de medewerkers.
Blended werken en collectief werken heeft veel impact op de wijkteammedewerkers. Ook op de inwoner: vragen worden niet meer allemaal opgepakt tijdens een fysiek huisbezoek en ondersteuning is niet altijd meer 1 op 1. We werken toe naar meer zorg op afstand (digitaal waar het kan, fysiek waar het moet) en collectief aanbod. Hieronder verstaan we het aanbieden van ondersteuning binnen groepen.
We bekijken goed of een vraag zich leent om met digitale ondersteuning op te pakken. Dit vraagt ook van de wijkteammedewerkers anders denken en handelen. De inwoner is hierin leidend. Met hen stemmen we goed af of digitale ondersteuning hen beter helpt en op welke wijze dit ten goede blijft komen aan de kwaliteit van de zorg.
Blended werken
Incluzio Hollands Kroon heeft een werkgroep gestart voor de introductie van blended werken. De ervaringen die zij ophalen zorgen voor nieuwe (optimale) werkprocessen voor de collega’s die komende periode getraind gaan worden. Op 22 september is Gezondeboel bij alle medewerkers geïntroduceerd. Zij kunnen nu kennis op doen over de inhoud van de meer dan 100 beschikbare programma’s die Gezondeboel biedt. De komende maanden zullen wij medewerkers in groepjes trainen in het werken met Gezondeboel.
Het trainen van de medewerkers is een parallel proces in het aanbod naar inwoners. Medewerkers doorlopen eerst een online training en daarna ronden zij middels een fysieke bijeenkomst de training af. Aan het einde van dit jaar zal de eerste groep van circa 15 medewerkers de training doorlopen hebben en hun werkzaamheden meer en meer ‘blended’ uitvoeren.
Huisartsen
We spreken regelmatig met huisartsen over de ontwikkeling van Welzijn op recept (WOR), zoals bijvoorbeeld met een huisartsenpraktijk in Wieringerwerf. Ook een huisartsenpraktijk in Hippolytushoef heeft zich aangemeld voor een verkennend gesprek.
De betrokken sociaal makelaar zal samen met de projectleider van Zorg Optimalisatie Noord-Holland (ZONH) uitleg geven over de inhoud van de WOR. Er zijn op dit moment meerdere huisartsenpraktijken waarbij de WOR een goede doorstroom heeft. Maar er zijn ook praktijken die wel deelnemen aan de WOR, maar waar dit niet leidt tot aanmeldingen via de WOR.
De HKN, lid van de klankbordgroep, geeft een duidelijk signaal dat er een hoge mate van werkdruk is bij huisartsen. Daar waar de WOR nog niet actief wordt ingezet wordt deze als een grote uitdaging ervaren. Dit signaal is al in het vorige kwartaal benoemd. Hierdoor wordt weinig ruimte ervaren voor een andere aanpak of het invoeren van de werkwijze van de WOR.
In het afgelopen kwartaal is IHK benaderd door WEMOS. WEMOS is een onafhankelijk maatschappelijke organisatie met de overtuiging dat gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk moet zijn. De keuze is op onze gemeente gevallen omdat uit de eerste analyse is gebleken dat de toegang tot met name huisartsenzorg in Hollands Kroon onder druk staat. Hiervoor heeft WEMOS verschillende partijen en belanghebbenden benaderd en aan tafel gezet om na te denken over mogelijke oplossingen. Ook Incluzio Hollands Kroon is betrokken bij dit project en denkt hierin mee.
In de bijlage kunt u lezen welke belanghebbenden hebben deelgenomen aan de workshops en tot welke uitkomsten dit heeft geleid. Wat zijn mogelijke opties en wat is ervoor nodig om deze te kunnen realiseren?
Zorgonderwijs
Schoolmaatschappelijk werk
Sinds 4 jaar wordt het SMW vanuit Incluzio Hollands Kroon vormgegeven. Inmiddels werken we met zeven vaste SMW’ers.
We zien aan het einde van schooljaar 2021/2022 een toename van 68,5% in vragen van leerlingen, ouders en docenten ten opzichte van een jaar eerder. Deze uitkomst wordt als positief gezien inzake onze eerder bepaalde doelstellingen; de toestroom neemt toe, vragen worden veelal voorliggend afgevangen en ook de scholen spreken zich positief uit over de samenwerking met het SMW en de ondersteuning die zij biedt. Uit de evaluaties met de scholen komt onder andere naar voren dat scholen signaleren dat kinderen zich echt beter voelen nadat er gesprekken met de SMW’er hebben plaatsgevonden. Dit betreft vooralsnog een subjectief beeld wat we door middel van een breder (kwalitatief) effectonderzoek willen onderzoeken.
Zie hier het evaluatieverslag SMW.
De volgende ontwikkelingen hebben onze aandacht.
- We werken nog steeds aan een nauwe samenwerking tussen school, GGD (preventie, in het kader van de wet publieke gezondheid) en leerplicht.
- De kortere lijnen in samenwerking met leerplicht ambtenaar en GGD betrof een doelstelling voor het schooljaar 2021-2022. Dit is tot op heden onvoldoende gelukt in verband met diverse interne ontwikkelingen en wisselingen. Tevens vinden er herstructureringen plaats binnen de GGD wat het opbouwen dan wel vasthouden van samenwerkingen met zowel het SMW als scholen bemoeilijkt. Vanaf dit schooljaar zal er voor alle primair onderwijs scholen binnen de gemeente Hollands Kroon één opvoedadviseur en één jeugdverpleegkundige beschikbaar zijn, als vaste gezichten, waarbij zij nadrukkelijk zullen inzetten op (het vergroten van) de zichtbaarheid en het voorliggende aanbod en het verstevigen van de samenwerking met partners.
- Aansluiting bij ondersteuningsteams. In het kader van het regiobrede Model Integrale Samenwerking (MIS-K) hebben we in Hollands Kroon al een (ruime) voorsprong ten opzichte van de regio, omdat het schoolmaatschappelijk werk (of betrokken wijkteammedewerker) op en door de scholen al betrokken wordt dan wel structureel aansluit bij ondersteuningsteam overleggen.
- We werken systemisch. Achter een individuele vraag van de leerling, zit vaak meer. Dus we kijken breed naar het hele systeem, naar de klas, naar de buurt en het gezin. Ouderparticipatie speelt daarbij een belangrijke rol. I.s.m. scholen zullen wij hier dit komende jaar actiever en bewuster op inspelen om de inzet van het schoolmaatschappelijk werk goed vorm te kunnen blijven geven.
- Samenwerking inzake Wet Meldcode. In het kader van de meldcode zien we ontwikkelmogelijkheden op scholen. Ook scholen geven aan zoekende te zijn in het herkennen en bespreken van signalen van verwaarlozing en geweld. Om (wanneer nodig!) zo snel en adequaat mogelijk hulp te kunnen betrekken. We willen graag samen met het onderwijs onderzoeken hoe we elkaar hierin kunnen ondersteunen en versterken. Hiervoor staan met twee van de drie schoolbesturen al afspraken ingepland.
Bovenstaande is een vervolg op Model Integrale Samenwerking in de KOP (MIS-K)
IKC de Kroon Onderwijs
De projectleider voor het project IKC de Kroon Onderwijs is gestart. Momenteel vinden er diverse startgesprekken plaats met alle betrokkenen.
Het project IKC de Kroon betreft een samenwerking tussen verschillende partners zoals onderwijs, Kappio Kinderopvang, Samenwerkingsverband Primair Onderwijs, GGD, LINK Jongerenwerk, gemeente Hollands Kroon en Incluzio Hollands Kroon en heeft als doel om vanuit een interdisciplinaire samenwerking de algehele basis, voor leerling en ouders, te versterken. IKC de Kroon heeft in samenwerking met deze partners een projectplan opgesteld waarvoor de gemeente Hollands Kroon financiering heeft vrijgemaakt.
Per november zal met de stuurgroep een plan van aanpak worden gerealiseerd waarna er kleinere deel-/werkgroepen worden samengesteld die zich zullen gaan richten op verschillende onderwerpen aansluitend bij de doelen uit het projectplan.
Met LINK Jongerenwerk worden momenteel al gesprekken gevoerd inzake het organiseren van (voorlichtings)bijeenkomsten, in samenwerking met o.a. GGD en Brijder, betreffende de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs, voor zowel leerlingen als hun ouders, en het verlagen van de leeftijdsgrens van 12 naar 10 jaar inzake het huidige ondersteuningsaanbod. Vanuit dit project wordt onderzocht of Kinderwerk een mogelijke aanvulling dient te zijn op het bestaande voorliggende aanbod dan wel of LINK hierin de juiste partner is om de hieruit voortvloeiende taken voor zijn/haar rekening te nemen.
Samenwerking netwerk
Woningcorporaties
Halverwege september heeft er opnieuw een overleg plaatsgevonden met de Wooncompagnie en de woonconsulenten en sociaal makelaars van IHK. De vorm en de inhoud van het overleg is een zoektocht geweest. Gelukkig kunnen we melden dat de vorm is gevonden: er is gekozen om in het vervolg a.d.h.v. een anonieme casus samen te werken. Dit moet leiden tot meer inzichten in ieders vakgebied: waar is er ruimte tot samenwerking en wanneer wordt deze beperkt? Eerder is er een stroomschema ontwikkeld i.s.m. Openbare Orde en Veiligheid om de woningcorporaties inzicht te geven waar zij kunnen aankloppen als zij huurders willen toeleiden naar hulp. Maar ook waar een woningcorporatie terecht kan wanneer huurders hiervoor niet openstaan. Het stroomschema wordt nog verder ontwikkeld op basis van de ervaringen.
Leefbaarheid
Na het leefbaarheidsonderzoek in Kreileroord wordt er nu een behoefte naar leefbaarheidsonderzoek gedaan in Middenmeer. Er zijn in de afgelopen maanden twee bijeenkomsten geweest. Omdat er geen dorpsraad is in Middenmeer zijn enkele inwoners die actief en betrokken zijn in Middenmeer gevraagd om deel te nemen aan de kerngroep. Tijdens deze bijeenkomsten is uitleg gegeven over behoeftenonderzoek om de leefbaarheid en het plezier om in het dorp te wonen zo hoog mogelijk te houden of op zo hoog mogelijk peil te brengen. Voor de komende maand staan er twee bijeenkomsten op de agenda: een bijeenkomst voor alle betrokken organisaties en een bewonersavond. Wanneer de resultaten bekend zijn, zullen deze verder gedeeld worden met de belanghebbenden.
Hulp bij het huishouden: persoonlijker, eerlijker, toekomstgerichter
In september en oktober is er hard gewerkt aan het project ‘resultaatgericht indiceren’.Naast een kick off bijeenkomst met iedereen die direct of zijdelings bij het project betrokken is, zijn stakeholders middels een online bijeenkomst over de op handen zijnde wijziging geïnformeerd.
De projectgroep en communicatiewerkgroep hebben regelmatig overleg en er is een nauwe samenwerking tussen de gemeente, Incluzio Hollands Kroon en Axxicom. De brieven die vanuit de gemeente verstuurd zijn naar iedereen die momenteel hulp bij het huishouden ontvangt hebben nauwelijks tot vragen geleid.