Samenwerking (specialistisch) netwerk
Binnen het wijkteam van Hollands Kroon werken wijkteammedewerkers met een diverse en brede achtergrond en expertise. Ondanks dat is er aanvullende expertise nodig. We werken gestaag door aan het verstevigen van het specialistisch netwerk dat zich rondom het wijkteam gevormd heeft.
Collega’s van Omring werken binnen het wijkteam om in het gezin extra steun te bieden. Samen met Parlan, de Opvoedpoli, Grip op groei en de GGZ NHN bouwen we aan integrale hulp. Minder bureaucratie, korte lijnen en intensief samenwerken. Naast dat we hier inhoudelijk de krachten bundelen is het ook een oplossing om efficiënt met personeel om te kunnen gaan. Voor onze specialistische partners is het, net als voor ons, een uitdaging om voldoende gespecialiseerd personeel te vinden. Reden te meer om intensief samen te werken. Het wijkteam haalt specialisme erbij. Maar ook kunnen de specialisten het wijkteam en voorliggende oplossingen betrekken om oplossingen voor de inwoner te vergroten. We willen deze aanpak nog verbreden en motiveren andere partners om op een dergelijke manier samen te werken.
Een thuis voor Noordje
We hebben het afgelopen jaar samen met de gemeente Hollands Kroon en de regiogemeentes aan ‘Een thuis voor Noordje’ gewerkt. Kinderen groeien zo nabij thuis als mogelijk is op, waardoor ze verbonden blijven met het gezin en voor hen belangrijke personen waarmee ze opgegroeid zijn. In de buurt, op school en de sportvereniging. Deze voor hen belangrijke personen helpen ook ondersteunen daar waar nodig. We willen voorkomen dat kinderen door ‘de zorg gestuurd’ worden, vaak door heel Nederland en faalervaringen opdoen. Voor kinderen en gezinnen met een complexe vraag is dit een prachtige en belangrijke ambitie en tegelijkertijd vraagt dit veel van het netwerk en de omgeving. Het vraagt ook veel van de hulpverlening; samen met onze partners werken we aan deze doelstelling. We noemen het ook wel de beweging naar 0: naar 0 residentiële plaatsingen. Waar een kind toch buiten het eigen gezin moet opgroeien, zoeken we naar zo gezinsgericht mogelijke oplossing als een pleegezin, een gezinshuis of kleinschalig wonen. Bij complexe vraagstukken is er een regionaal expertiseteam ingericht dat meedenkt en ondersteunt bij het vinden van de best passende zorg. Deze heeft het mandaat om een doorbraak te organiseren. Het onderwijs wordt nauw betrokken om schoolverwijdering te voorkomen.
Geweld hoort nergens thuis
We hebben met de kopgemeentes gewerkt aan het landelijke plan: ‘Geweld hoort nergens thuis’. Immers, waar mensen te maken hebben met onveiligheid, stagneert de ontwikkeling. Thuis moet een veilige plek zijn voor iedereen. Ieder kind en volwassene moet veilig kunnen opgroeien en ontwikkelen.
Doelstelling van Geweld hoort nergens thuis is het vroegtijdig signaleren en verbeteren van de samenwerking van partijen onderling. Voor de aanpak jeugd en volwassenen is een hernieuwd plan gemaakt. Nieuwe medewerkers en de medewerkers van Wmo zijn getraind en de afspraken over signaleren en samenwerken zijn onder de loep genomen en verbeterd. Dit plan loopt de komende jaren door: er zal altijd aandacht voor moeten zijn.