Collectief tenzij - het zorgcollectief
Vanuit de projectgroep hebben we eerder de praatplaat gedeeld met de verschillende onderdelen van Collectief tenzij. Collectief tenzij bestaat uit drie niveaus: groepsaanbod, individueel aanbod (tenzij) en het zorgcollectief. We nemen jullie graag mee en blikken vooruit naar 2023: de procesreis van dit zorgcollectief dat op basis van gesprekken en onderzoek door de projectgroep opgesteld is.
Het zorgcollectief is een groep individuen die tegen dezelfde problematiek aanlopen en die voor een langere tijd bij elkaar blijft. Dit collectief draagt bij aan empowerment, zelf- en samenredzaamheid en het bouwen aan een duurzaam netwerk. Er zijn verschillende zorgcollectieven mogelijk. Denk aan een zorgcollectief voor ouders en kinderen die een hulpvraag hebben met betrekking tot (vecht-)scheidingen. Of jongeren die in de overgangsfase zitten naar zelfstandig worden en vragen hebben over wonen, koken, financiën en dergelijke.
Het proces dat we voor ogen hebben - immers we werken nog niet zo - ziet er als volgt uit. Het zorgcollectief begint bij de bureaudienst. Hier vindt triage plaats, waarbij de eerste uitvraag naar de hulpvraag wordt gedaan. Vervolgens wordt ter kennismaking een huisbezoek gepland. Hier wordt de hulpvraag daadwerkelijk geformuleerd. Na het duidelijk worden van de hulpvraag wordt bekeken in welke groep de desbetreffende persoon het beste kan aansluiten. Er wordt gestart met een introductiegroep voor een periode van 6-8 weken. De groep begint laagdrempelig en stelt uiteindelijk de individuele en collectieve doelen op: het zorgcollectief.
Een individueel doel is bijvoorbeeld het aanpakken van schulden, waarbij het collectieve doel is het werken aan de eenzaamheidshulpvraag. Heeft een lid van het collectief daarnaast ook andere ondersteuning nodig, dan wordt deze afhankelijk van de hulpvraag op individueel niveau of op groepsniveau geboden. Denk aan een ouder met een kind met autisme die daar een passende training voor gaat volgen.