Werken aan transformatie
Vernieuwing en verbetering
We bieden niet alleen hoogwaardige sociale basiszorg, maar werken ook aan vernieuwing en verbetering: transformatie. Dit doen we met programma’s, zoals de ontwikkeling van groepsgericht werken. Onze aanpak verkleint gezondheidsverschillen door integrale samenwerking met partners. Het Integraal Zorgakkoord ondersteunt dit proces.
Integraal Zorgakkoord
De buurtteamorganisatie is actief betrokken bij drie thema’s binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA): gezond ouder worden, mentale gezondheid en eerstelijns samenwerking sociaal-medisch. We opereren zowel strategisch als tactisch en zijn daarnaast bestuurlijk vertegenwoordigd bij de regionale tafels over gedeelde informatie en systemen.
Gezond ouder worden
Binnen het Stedelijk Platform Ouderen (SPO) werken we actief aan het thema ‘Gezond ouder worden’. In de regiegroep en het bestuurlijk overleg hebben we vooral de kansen en uitdagingen van de IZA besproken. Dit heeft geleid tot een concreet verzoek aan de financiers voor een snelle toets en goedkeuring op een aantal belangrijke onderwerpen. Onze inzet richt zich op het versterken van de sociale basis(zorg) binnen de sociaal-medische samenwerking. De focus ligt daarbij op de aanpak OmU en de ondersteuning van ouderen met een migratieachtergrond.
Mentale gezondheid
Om mentale gezondheidsproblemen niet uitsluitend met GGZ-behandelingen op te lossen, zetten we in op een bredere aanpak. Samen met sociaal makelaars, huisartsen, praktijkondersteuners bij de huisarts, GGZ-professionals en ervaringsdeskundigen hebben de programmaregisseurs alternatieve oplossingsrichtingen in kaart gebracht. We geloven in de kracht van bestaande interventies, zoals Welzijn op Recept, om verwijzingen naar de specialistische GGZ te voorkomen. Tegelijkertijd ervaren we uitdagingen door landelijke kaders, die minder goed aansluiten bij de Utrechtse sociale aanpak.
Eerstelijns samenwerking
De Wijkalliantie+ heeft de regie genomen over de versterking van de sociaal-medische samenwerking, met opgavegericht werken als leidende methode. In Zuidwest, specifiek in Kanaleneiland, zijn de eerste stappen gezet om de meest urgente sociaal-medische opgaven te bepalen. Dankzij de inzet van een programmamanager, mogelijk gemaakt door Incluzio, kon snel worden geschakeld en is een gedeelde prioriteit vastgesteld: de mentale gezondheid van thuiswonende jongeren (16-27 jaar) in huishoudens met financiële zorgen. Hier wordt de komende drie jaar wijkgericht aan gewerkt, ook wanneer dit buiten de basisopdracht valt.
City Deal
Op 1 juli 2023 is de City Deal (Eenvoudig Maatwerk) overgegaan van project naar regulier werk. Een nieuw kernteam, waar Buurtteamorganisatie Sociaal onderdeel van is, zorgt ervoor dat maatwerk steeds meer onderdeel wordt van de dagelijkse praktijk.
Van project naar onderdeel van het reguliere werk
Onze coördinator werkt aan de borging van Eenvoudig Maatwerk binnen de reguliere werkwijze. Er zijn vier trainingen Maatwerk/City Deal gegeven en twaalf casussen van buurtteams ingebracht bij de stedelijke maatwerktafel. zeven daarvan hadden te maken met woonproblematiek, en bij tien casussen is via de maatwerktafel een doorbraak bereikt. Daarnaast zijn 106 aanvragen voor het Voorkom Erger-potje ingediend, met een totale waarde van bijna €32.500. De meeste aanvragen gingen over hulp bij wonen, onderdak en leefgeld.
4
Maatwerk/City Deal trainingen gegeven
12
casussen van buurtteams ingebracht bij de stedelijke maatwerktafel
10
casussen waarbij via de maatwerktafel een doorbraak is bereikt
aanvragen ingediend voor het Voorkom Erger-potje
Wijkopgave Kanaleneiland
Op 1 juli 2023 is City Deal (Eenvoudig Maatwerk) overgegaan van project naar regulier werk. Een nieuw kernteam, waar Buurtteams Utrecht onderdeel van is, zorgt ervoor dat maatwerk steeds meer onderdeel wordt van de dagelijkse praktijk.
In Kanaleneiland zijn we als eerste gestart met het ontwikkelen van een werkwijze om te komen tot een wijkopgave. Deze opgave, die met sociaal-medische partners is uitgewerkt, gaat over het verminderen van financiële zorgen en schaamte hierover bij gezinnen met thuiswonende jongeren (12-27 jaar) in Kanaleneiland. De opgave is complex, meerjarig en vraagt een radicaal integrale inzet. In drie werksessies is uitgewerkt wat de aanpak kan zijn om de belangrijkste oorzaken van de minder goede mentale gezondheid van jongeren in armoede aan te pakken.
Toegang maatwerk
De toegang tot maatwerk is de afgelopen jaren aangepast om processen efficiënter en effectiever te maken. We blijven kritisch kijken naar de noodzaak van maatwerk en zoeken samen met aanvullende zorg naar kostenbesparende oplossingen zonder kwaliteitsverlies.
Samenwerking met aanvullende zorg
Hoewel structurele overleggen met zorgpartners zijn geïntensiveerd, is de wachtlijstproblematiek niet opgelost. Buurtteams ondersteunen klanten bij de overbrugging naar zorg met een begeleidende brief. Eind 2024 wachtten nog 122 klanten op passende zorg.
Nieuwe uitvoeringstaak: Beschermd Wonen/Beschermd Thuis
Sinds 2024 is de uitvoering van deze taak ondergebracht bij de Buurtteamorganisatie. Een vast team behandelt de aanvragen en heeft in het eerste jaar 81 cases opgepakt.
Kritische toets op processen
Het team Toegang heeft de bestaande processen geëvalueerd, met extra aandacht voor het afwegingskader en maatwerk zorg in natura. Steekproeven en casuïstiek hebben bijgedragen aan kwaliteitsverbetering. Daarnaast is het PGB-proces efficiënter ingericht en zijn alle handboeken geüpdatet.
Alternatieve vormen van begeleiding
In samenwerking met Jados is een groepsaanpak opgezet voor mensen met autisme, voor klanten van de buurtteams en mensen op de wachtlijst van Jados. De groep kwam zeven keer bijeen en had elf deelnemers, waarvan tien het traject succesvol afrondden. De deelnemers, die eerst sceptisch waren over groepsgerichte ondersteuning, gaven na zes bijeenkomsten aan hun doelen te hebben bereikt en waren positief over het resultaat.
De kracht van integrale samenwerking
"Jados en Buurtteam Sociaal bundelen hun krachten voor de Utrechter. We vinden elkaar in onze daadkracht en versterken elkaar op inhoud en uitvoering. Bijvoorbeeld via onze gezamenlijke groepsgerichte acttrainingen in 2024. De waarde die we daarin met elkaar creëren zorgt voor meer impact en betere ondersteuning voor Utrechters."
Eelke Eggink, Regiomanager Jados.
Verbeterde samenwerking 18-/18+
Samen met gemeente, Spoor030, Koos en buurtteams is de wegwijzer 18-/18+ verbeterd om de overgang naar volwassenenzorg soepeler te laten verlopen. Belangrijke aanpassingen zijn:
- Perspectiefgesprek voor jongvolwassene in zorg rond 17 jaar
- Aanmelden bij Regionale Toegang vanaf 17 jaar
- Verduidelijking in rollen
- Toelichting bij afweging perspectief in het gezinsplan
klanten wachten nog op persoonlijke zorg
7
bijeenkomsten groepsondersteuning voor mensen met autisme i.s.m. Jados
81
cases werden opgepakt binnen de nieuwe uitvoeringstaak Beschermd Wonen/Beschermd Thuis