Samen voor kwetsbare inwoners
Met onze partners werken we aan het zo gezond en prettig mogelijk langer thuis blijven wonen van ouderen. We richten ons op het behouden van eigen regie, het versterken van het netwerk, een optimale kwaliteit van leven en de daarbij passende ondersteuning. Met de ontwikkelingen rondom de dubbele vergrijzing neemt ook de urgentie op preventie toe.
Kennismakingsgesprek
Het proces van het kennismakingsgesprek voor ouderen is aangepast, met focus op langer gezond thuis wonen. Bij reguliere aanmeldingen vanaf 55 jaar gebruiken buurtteammedewerkers nu aanvullende vragen bij de leefgebieden van Wat Telt, specifiek gericht op ouderen. Deze vragen helpen signalen op te vangen en preventieve stappen te bespreken. Na een proefperiode bleek de lijst te uitgebreid; op basis van feedback is deze ingekort. De definitieve versie is sinds november in gebruik.
Valrisico in kaart
Bij aanvragen voor hulp bij huishouden voeren buurtteams keukentafelgesprekken die verder gaan dan alleen huishoudelijke ondersteuning. We doen ook een screening van het valrisico. Met drie vragen en observatie wordt het valrisico beoordeeld. Bij een verhoogd risico bespreekt de generalist mogelijke vervolgstappen met de bewoner, zoals deelname aan het valpreventieprogramma van SportUtrecht.
Aandacht voor mantelzorg
Mantelzorgers zijn onmisbaar bij het ondersteunen van kwetsbare bewoners en het mogelijk maken van langer zelfstandig thuis wonen. Daarom blijft aandacht voor mantelzorg een structureel onderdeel van het werk van de buurtteams. U Centraal en Hups (hulp aan huis voor ouderen) brengen buurtteammedewerkers op de hoogte van het ondersteunend aanbod voor mantelzorgers. 12 medewerkers hebben dit jaar de basistraining Mantelzorg gevolgd, georganiseerd door U Centraal. In de wijken Hoograven en Overvecht hebben gesprekken met mantelzorgers geleid tot de oprichting van ‘Mantelzorghuizen’, fysieke locaties waar mantelzorgers terechtkunnen voor advies en ondersteuning.
12
medewerkers volgden de basistraining Mantelzorg
aanmeldingen bij Senior en Student
23
succesvolle koppelingen tussen studenten en bewoners met dementie
Zachte landing in de wijk
Het voorkomen van herhaalde dakloosheid blijft een uitdaging, ondanks de afspraken in het tienpuntenplan. De cruciale elementen zoals het overdrachtsdocument, het samen oplopen tijdens de eerste drie maanden in de wijk, casuïstiek bespreken en voorbereiding van bewoners op begeleiding door het buurtteam, blijven aandacht vragen bij de MO/BW organisaties.
Afspraken benoemen
Bij de overdracht van een klant merken we vaak dat medewerkers van aanvullende zorgpartners niet op de hoogte zijn van de afspraken. Buurtteammedewerkers blijven het belang van de afspraken benoemen.
Regiegroep Voorkom herhaalde dakloosheid
Het meerjarenonderzoek van Universiteit van Amsterdam toont aan dat een zorgvuldige voorbereiding en overdracht een belangrijke factor is in het voorkomen van terugval. In de regiegroep ‘Voorkom Herhaalde Dakloosheid’ vraagt de programmaregisseur hier herhaaldelijk aandacht voor.
Succesvolle samenwerking Skillslab ‘Landen in de wijk’
Twee buurtteamedewerkers hebben bijgedragen aan de inhoud en trainingen van dit programma voor professionals. Het skillslab geeft inzicht in wat nodig is voor een succesvolle overgang naar zelfstandig wonen voor mensen die eerder dakloos waren, beschermd woonden of een beperking hebben en dus weer zelfstandig in de wijk landen.
Spreekuur voor studenten
Het spreekuur van het buurtteam op het Science Park is per 1 januari 2025 gestopt. De samenwerking met diverse partijen is in de afgelopen twee jaar versterkt en veel bewoners, studenten en medewerkers zijn geholpen. In de toekomst zal het buurtteam zich richten op andere manieren om zichtbaar en bereikbaar te blijven, zowel voor bewoners van het Science Park als voor studenten in Utrecht.
Huiselijk geweld en veiligheid
We dragen bij aan het Utrechtse programma ‘grenzen stellen en perspectief bieden’. In 2024 lag de focus op de aanpak van ernstig overlastgevende criminele families (EOCF), naast onze reguliere inzet op de persoonsgerichte aanpak en terugkeer uit detentie. Het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming wordt praktijk in expertiseteams Veiligheid Utrecht (EVU).
Expertiseteams Veiligheid Utrecht
Het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is een gezamenlijk programma van twee ministeries met de Nederlandse gemeentes. Buurtteamorganisatie Sociaal neemt sinds dit jaar actief deel aan de proeftuin rondom de expertiseteams Veiligheid Utrecht (EVU) in Leidsche Rijn. Waar de focus bij deze verandering vooral ligt op veiligheid in gezinnen, krijgt volwassenenproblematiek ook steeds meer een plek. De blik van buurtteamedewerkers sociaal wordt ook bij gezinsproblematiek als waardevol ervaren, omdat het een bredere blik brengt. Daardoor werd niet alleen gekeken naar veiligheid en jeugdbescherming, maar ook naar belangrijke leefgebieden die van belang zijn bij een oplossing, zoals financiën en activering.
Ernstig overlastgevende criminele families
Er is een pilotaanpak van Ernstig Overlastgevende Criminele Families, waarbij een stedelijk team van doeners uit verschillende organisaties samenwerkt aan een aanpak. De buurtteams namen deel aan dit traject op vraag vanuit casuïstiek, maar vanuit de pilot is hier geen gebruik van gemaakt.
Expertise huiselijk geweld
Om de basiskennis van huiselijk geweld bij alle generalisten te versterken, hebben we gekozen voor deskundigheidsbevordering van ongeveer 35 aandachtfunctionarissen Huiselijk Geweld. Deze medewerkers volgen een intensieve driedaagse training via het externe trainingsbureau Tactiv. Door de toename in meldingen gaan we in 2025 extra inzetten op het versterken van de basiskennis over huiselijk geweld bij onze generalisten.
573
meldingen van Veilig Thuis
meer meldingen van Veilig Thuis dan in 2023