Integrale samenwerking
In Overvecht ligt onze focus op het aanpakken van armoede, preventie en het bereiken van alle bewoners. We doen dit door integraal samen te werken met verschillende partners in de wijk. Daarbij kijken we steeds of wij de juiste partij zijn, of dat een andere organisatie beter past. In overleg met onze partners blijven we experimenteren en leren, zodat we onze aanpak steeds kunnen verbeteren.
Op veel plekken aanwezig
Door de extra (financiële) middelen van Samen voor Overvecht zijn we op veel plekken in de wijk actief, zoals bij de Werkwinkel, de Voedselbank, de bibliotheek, huisartsenpraktijken en buurtcentra. Partners betrekken ons hierdoor makkelijker bij hun klanten en andersom.
Foto: OdV interieurarchitecten
Bijenkorven
De Bijenkorven voorzien in een belangrijke behoefte voor laagdrempelige toegang tot ondersteuning en zorg. Mensen kunnen er terecht met korte of dringende vragen en worden snel en door de juiste organisatie geholpen. Als het nodig is, wordt een bewoner doorverwezen met een warme overdracht.
Samenwerking op locatie
Iedere donderdagmiddag is er in de bibliotheek een inloopspreekuur waar inwoners terecht kunnen met vragen over taal, digitaal, geld en administratie. Vrijwilligers en professionals van verschillende organisaties helpen direct of verwijzen door. Twee buurtteammedewerkers werken samen met vrijwilligers van Buren helpen Buren en springen bij wanneer meer zorg nodig is. Hoewel het buurtteam letterlijk om de hoek zit, ervaren veel mensen een drempel om daar (weer) aan te kloppen.
Tweede spreekuur Buren helpen Buren
Sinds oktober is Buren helpen Buren gestart met een tweede spreekuur in buurtcentrum De Boog. Het buurtteam ondersteunt hen en geeft advies over het inzetten van expertise om zoveel mogelijk vragen zelf op te lossen.
Gebied gebonden aanpakken
De gebied gebonden aanpakken zijn gekoppeld aan het sociaal renoveren.
Buurtteammedewerkers als contactpersoon
Voor de Zambesibuurt, de Themadreven en de 3S dreven zijn betrokken buurtteammedewerkers contactpersoon voor partners uit de buurtaanpak. Op de casuïstiekbespreking sluiten we aan. Een kritisch punt is dat in eerste instantie de woningcorporatie en/of aanbieders in de sociale basis aan zet zijn.
Sociaal renoveren
Samenwerken rondom een buurt, straat of flat in een wijk blijkt een effectief middel om problemen van bewoners in de wijk preventief aan te pakken. Samen met partners pakken we casussen breed op, bedenken we creatieve oplossingen en bieden we maatwerk. Met woningcorporaties werken we verder aan een sterker samenwerkingsmodel in Overvecht.
Buurtteammedewerkers als contactpersoon
Bij sociaal renoveren heeft het buurtteam een steeds duidelijkere rol gekregen. We maken geen direct deel uit van de aanpak, maar zijn wel altijd beschikbaar in de wijk. Inwoners die onze hulp nodig hebben, kunnen direct worden aangemeld, en waar nodig stemmen we af over zorgen vanuit de woningcorporatie.
“Ik had al klanten in de flats waar de renovatie heeft plaatsgevonden en de samenwerking met Woonin hierin was fijn. Ik ben aanwezig geweest bij de gesprekken met deze klanten en we hebben daardoor makkelijk kunnen schakelen als er ondersteuning nodig was voor het klaarmaken van de woning.”
- Buurtteammedewerker uit Overvecht

Werkwinkel Overvecht
De Werkwinkel is belangrijk voor het activeren van bewoners in Overvecht en daarbuiten. Het zorgt ervoor dat losse initiatieven gericht op activering samenkomen en biedt bewoners een plek om stappen te zetten op het gebied van meedoen, scholing en werk.
Wijkvoorlichters
In Overvecht zijn wijkvoorlichters verbonden aan de Werkwinkel. Deze betaalde krachten halen vragen van inwoners op en verbinden die aan passend aanbod. De Werkwinkel in Overvecht is vorig jaar verhuisd van gezondheidscentrum De Amazone naar NOA, een nieuwe locatie waar meerdere maatschappelijke organisaties samenwerken. De verhuizing en de inzet van wijkvoorlichters hebben geleid tot meer bezoekers dan in voorgaande jaren.
Jongerenaanpak
Sinds 2022 is Buurtteamorganisatie Sociaal betrokken bij een jongerenaanpak, ontstaan door lachgasproblematiek en beperkte carrièrekansen voor jongeren in Overvecht.
Jongerenpunt in de wijk
Voor jongvolwassenen van 16 tot 27 jaar is er een ‘JOVO’-overleg, waaraan twee buurtteammedewerkers structureel deelnemen en het contact onderhouden. In 2024 is er gewerkt aan het perspectief voor alle jongeren in Overvecht. Twee projectleiders van JoU en Office030 voerden onderzoek uit. De conclusie is dat er een jongerenpunt in de wijk nodig is, waar zowel jongeren als professionals met specifieke vragen terecht kunnen.
Samen Welkom
Met het oog op uitdagingen in de toekomst, werken we in Overvecht aan nieuwe vormen van groepsgerichte ondersteuning. In deze proef start iedere klant die zich meldt met een gezamenlijke Samen Welkom bijeenkomst. Het meest belangrijk is de rol en positie van de buurtteammedewerkers, die inwoners informeren en motiveren om naar Samen Welkom toe te gaan.
Startbijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst krijgen klanten uitleg over de werkwijze van het buurtteam en kunnen ze zich meteen inschrijven voor activiteiten of meer informatie krijgen over de mogelijkheden bij partners uit de sociale basis. Resultaat:
- Prettige en helpende ervaring: deelnemers geven aan dat de bijeenkomst hen verder helpt.
- Lagere vraag naar individuele trajecten: 24% (72 deelnemers) had na de bijeenkomst geen individueel traject bij het buurtteam meer nodig.
Samenwerking met huisartsen
Vaste buurtteammedewerkers sluiten aan bij casuïstiek van huisartsen en praktijkondersteuners in het kader van Krachtige Basiszorg. Dit leidt tot doorverwijzingen naar oplossingen in het sociaal domein in plaats van medische oplossingen, vooral voor activering en bij psychische kwetsbaarheid.
Krachtige Basiszorg
Krachtige Basiszorg blijft in Overvecht de basis voor samenwerking met onze medische partners, omdat er vaak sprake is van een mix van sociale en medische vraagstukken.
“Ik heb echt geleerd om altijd te vragen naar de dagbesteding, de financiële situatie en het netwerk”
mensen doorverwezen naar het buurtteam sociaal
38
mensen doorverwezen naar het buurtteam jeugd en gezin
57
mensen verwezen naar de POH-GGZ
30
mensen verwezen naar de tweedelijns GGZ