Activering
Actief meedoen voor een beter leven
Bij elke klant richten we ons op het ondersteunen en stimuleren om (weer) maatschappelijk actief te worden en zoveel mogelijk deel te nemen aan de samenleving. We weten dat dit bijdraagt aan het versterken van veerkracht, een betere psychische en lichamelijke gezondheid en het vinden van duurzame oplossingen bij vragen op alle leefgebieden.
Begeleiding en ondersteuning om weer mee te doen
Bij elke inwoner staat het ondersteunen en stimuleren van maatschappelijke participatie centraal. Door deel te nemen aan werk, leertrajecten of groepsactiviteiten versterken inwoners hun veerkracht, gezondheid en zelfredzaamheid.
Meten met Wat telt
In 2024 hebben we met behulp van het instrument Wat Telt samen met inwoners onderzocht op welk leefgebied zij een probleem ervaren en hoe we hen kunnen helpen om dat probleem op te lossen. Van de 2.023 metingen Wat Telt die we in 2024 geregistreerd hebben, gaan de vragen op het gebied van activering over: 21% Werk 34% Dagelijkse activiteiten en meedoen 12% Taal en Leren 16% Zingeving
Meer groepsgerichte begeleiding
Om inwoners verder te helpen, bieden buurtteams diverse groepsactiviteiten aan – zowel vanuit de eigen organisatie als samen met de sociale basis. Bewoners vanuit verschillende wijken weten de weg naar deze groepen te vinden, ook buiten hun eigen woonwijk.
Chantal uit Ondiep deed mee aan een groepsactiviteit: ‘Ik heb ADHD. Door de training ‘Stress? Ontspannen kun je leren!’ heb ik geleerd om beter met stress om te gaan. En ik merkte dat ik niet alleen ben, er zijn veel meer mensen die niet kunnen ontspannen.’
Werkwinkel
De Werkwinkels bieden inwoners van Utrecht toegang tot ondersteuning op het gebied van werk, vrijwilligerswerk en scholing. In de Werkwinkel werken we samen met Werk en Inkomen, UWV, Lokalis, DOCK, de Vrijwilligerscentrale Utrecht en het Leerwerkloket aan een integraal aanbod. De Werkwinkel is een aanvulling op de ondersteuning van de buurtteams als het gaat om vragen die te maken hebben met activering naar (vrijwilligers)werk en opleiding, met vaste locaties in Overvecht en Zuidwest en spreekuren in andere wijken.
Evaluatie en doorontwikkeling
In 2024 is de Werkwinkel geëvalueerd en zijn verbeteringen doorgevoerd. Daarbij is gekeken naar:
Bereikbaarheid
De Werkwinkel is inmiddels telefonisch bereikbaar en de openingstijden worden afgestemd op de vraag van inwoners.
Werkprocessen
De werkwijze van de Werkwinkel - inclusief stress-sensitief werken - is geoptimaliseerd.
Beweging naar voren
Om inwoners te ondersteunen bij het versterken van hun eigen kracht en netwerk, werken de buurtteams wijkgericht samen met partners. Deze samenwerking richt zich op activering, wederkerigheid en aansluiting bij de sociale basis. Er wordt ingezet op kennisdeling en tools zoals jekuntmeer.nl. De WIE-focus (Wederkerigheid, Informeel netwerk en Eigen kracht) vormt de basisattitude voor alle buurtteammedewerkers en wordt versterkt door trainingen en samenwerking met partners.
aanmeldingen bij Samen Welkom Overvecht
75%
aanwezigheid bij bijeenkomsten door verbeterde communicatie
Van individuele naar groepsgerichte ondersteuning
In 2024 werken we verder aan meer groepsgerichte en collectieve ondersteuning, zodat inwoners profiteren van duurzame oplossingen en sterkere netwerken. Dit helpt niet alleen de basiszorg te ontlasten, maar zorgt mogelijk ook voor een betere inzet van beperkte middelen en personeel. De nieuwe visie legt de focus eerst op groepsgerichte ondersteuning, met individuele begeleiding waar dat nodig is.
Proeftuin groepsgericht werken
In 2024 hebben de wijken West en Noordwest verder gewerkt aan de proeftuin ‘Samen Meer Bereiken’, waarin ervaring is opgedaan met het verschuiven van individuele naar groepsgerichte ondersteuning. Groepsactiviteiten Na het leertraject zijn teams gestart met groepsgerichte activiteiten. Hieruit bleek dat niet elke veelvoorkomende vraag direct leidt tot een passend groepsaanbod, bijvoorbeeld vanwege uiteenlopende vraagstukken of prioriteiten van klanten. Inzichten sociale basis Door de detachering van een medewerker van DOCK bij de buurtteams in Noordwest is inzicht ontstaan in welke mogelijkheden de sociale basis kan bieden en wat er nog ontbreekt. De medewerkers van DOCK heeft een advies opgesteld voor beide organisaties. Toekomstperspectief De geleerde lessen worden gebruikt om het groepsgericht en collectief werken verder te ontwikkelen en toe te passen in andere teams.
Digitale ondersteuning: Gezondeboel
In de wijken West, Noordwest en op het Science Park zijn de e-healthmodules van Gezondeboel ingezet als digitale ondersteuning. Dit is onderdeel van onze blended werkwijze. Deze modules bieden een laagdrempelige manier om zelfstandig of met begeleiding te werken aan mentale weerbaarheid bij thema’s als stress, somberheid en zelfvertrouwen. We gaan dit soort digitale mogelijkheden combineren met groepsgerichte aanpakken, zodat inwoners ook samen kunnen leren en groeien.

Inburgering
Samenwerking met Inburgering030
We hebben intensief samengewerkt met Inburgering030. De inburgeringscoaches konden buurtteammedewerkers inzetten voor driegesprekken en zij namen deel aan overleggen en casuïstiek. Het heeft niet geleid tot meer betrokkenheid van buurtteams bij inburgeraars met basiszorg. Op basis van de ervaringen en een onderzoek van een extern bureau is de conclusie dat de buurtteams per 2025 geen onderdeel meer zijn van Inburgering030. We hebben wel afgesproken hoe we blijven samenwerken.