Klaar voor de toekomst
Vooruitkijken en vooruitgaan
Met het programma Klaar voor de toekomst spelen we actief in op maatschappelijke trends en ontwikkelingen. We ontwikkelen technologische en digitale oplossingen die aansluiten bij de behoefte van de inwoners. Het programma bestaat uit drie onderdelen: inclusieve organisatie, blended care en datagedreven werken.
Inclusieve organisatie
Als het Buurtteams staan we voor een inclusieve organisatie die toegankelijk is voor iedereen. Waar alle inwoners, samenwerkingspartners en medewerkers zich gezien en gehoord voelen.
Theatervoorstelling
Wij vinden het belangrijk dat medewerkers inzicht en kennis hebben over racisme en uitsluiting, voor een goede aansluiting én erkenning van onze klanten. In mei organiseerden we daarom voor alle buurtteammedewerkers een theatervoorstelling ‘A seat at the table’ over ervaringen met alledaags racisme en uitsluiting.
Draai- en handboeken
De werkgroep Inclusief heeft drie draaiboeken ontwikkeld die teams in hun action learning kunnen gebruiken om aandacht te besteden aan inclusief werken: ‘over de streep’, handelingsverlegenheid en genderdiversiteit. Ook is er een handboek Inclusief opgesteld, dat medewerkers ondersteunt bij het vormgeven en borgen van een inclusieve en diverse organisatie.
Interviews regenboogalliantie
We interviewden regenboogouderen om te leren hoe we betere ondersteuning kunnen bieden en een veilige omgeving kunnen creëren.
Bordspel
Om de leidende principes van onze organisatie levendig te houden, is een bordspel ontwikkeld met meer dan 40 teamopdrachten. Een buurtteamklant heeft hier in het kader van zijn activering bijgedragen aan het ontwerp en de realisatie. Alle 18 teams hebben het spel ontvangen.

medewerkers bezochten de theatervoorstelling ‘A seat at the table’
16
teams hebben een verdiepende action learning sessie gehad na de voorstelling
3
draaiboeken gemaakt door werkgroep Inclusief
18
teams ontvingen het bordspel
Blended care
De buurtteams in Utrecht bieden toegankelijke en flexibele ondersteuning, afgestemd op de behoeften van inwoners. Met blended care combineren we fysieke en digitale vormen van hulp, individueel of groepsgericht. Zo kunnen inwoners op elk moment en op elke plek passende ondersteuning krijgen.
Nieuw digitaal antwoordformulier
Met het digitale antwoordformulier kunnen inwoners hun vraag om ondersteuning online indienen. Dit vergroot de bereikbaarheid. De website is getest met het panel Meetellen om de gebruikservaring te verbeteren.
650
ontvangen formulieren sinds juni
Werken met AI
In samenwerking met Incluzio is een beleidsdocument opgesteld over het gebruik van AI, zoals ChatGPT en Copilot. Alle medewerkers zijn in oktober geïnformeerd over veilig gebruik. Vijf medewerkers hebben na onderzoek geconcludeerd dat AI vooral kan bijdragen aan gespreksverslagen. Met één tool wordt getest hoe gesprekken veilig omgezet kunnen worden in tekst.
Mijn Buurtteam
Met het klantportaal Mijn Buurtteam bieden we klanten veilige toegang tot hun online dossier, waarmee ze ook meer eigen regie kunnen hebben over hun ondersteuning. In twee buurtteams hebben we onderzocht wat nodig is om het gebruik van dit portaal te vergroten. Belangrijke inzichten waren meer aandacht voor Mijn Buurtteam op ons intranet BTOnline, een duidelijke uitleg van de meerwaarde en gerichte aansturing door leidinggevenden.
van de klanten heeft toegang tot Mijn Buurtteam
Zelfstandig aan de slag met Gezondeboel
Het e-healthprogramma Gezondeboel is onderdeel geworden van de blended werkwijze van Buurtteams Utrecht. Klanten kunnen zelfstandig werken aan hun hulpvraag via modules zoals ‘planning en structuur’, ‘omgaan met emoties’ en ‘ontspanning’. Op de achtergrond blijven medewerkers beschikbaar voor ondersteuning. Vier teams zijn getraind om Gezondeboel actief in te zetten, met per team een expert om het gebruik te bevorderen. Klanten gaven aan dat de modules hen goed ondersteunen bij hun doelen.
Datagedreven werken
Door te werken met de verandertheorie kunnen we beter begrijpen en meten wat ons werk oplevert, ook als dat moeilijk te meten is. We stellen een duidelijke doelstelling, zorgen dat iedereen hetzelfde beeld heeft van het probleem, en geven aan welke activiteiten we gaan uitvoeren en welke resultaten we verwachten. Dit maakt duidelijk wat we kunnen meten en wanneer we terugkoppeling kunnen geven.
Verandertheorie voor drie programma’s
Voor de drie programma’s ‘activering’, ‘rondkomen’ en ‘thuis in de wijk’ hebben we verandertheorieën opgesteld en deze verder uitgewerkt in zes bijeenkomsten. We hebben gekeken naar praktijkvraagstukken door diepte-interviews, een online enquête en twee groepsgesprekken. Met deze aanpak willen we de effectiviteit van onze programma’s verbeteren.
Groepsgericht werken
Er zijn vijf diepte-interviews gehouden. Dit heeft onvoldoende resultaat opgeleverd om beeld te krijgen van wat nodig is voor groepsgericht werken. Wel hebben we in de proeftuinen van West en Noordwest de medewerkers geënquêteerd over hun ervaringen. Dat heeft ook waardevolle inzichten opgeleverd, die we gebruiken bij het verder ontwikkelen van groepsgericht werken.
Klantportalen openzetten
In gesprekken met medewerkers over klantportalen kwamen de volgende verbeterpunten naar voren:
- Aantonen van de meerwaarde van het klantportaal.
- Vergroten van de zichtbaarheid van het klantportaal op BTOnline.
- Het opnieuw delen van de werkinstructie en beter vindbaar maken.
- Betere aansturing op dit onderwerp door teamcoaches.
64%
van de medewerkers ervaart een toename in complexiteit
39%
van de medewerkers meldt dat multiproblematiek een casus complex maakt
30%
van de medewerkers noemt het ontbreken van een netwerk als een belangrijke factor in de complexiteit
41%
van de medewerkers voelt zich niet altijd voldoende toegerust om met complexe casussen om te gaan