Schulden bespreekbaar maken
Samen met onze ketenpartners streven we ernaar om er op tijd bij te zijn als inwoners geldzorgen hebben en te ondersteunen bij de impact die schulden op inwoners hebben. Nog niet alle Utrechters weten de weg naar de buurtteams te vinden. Om te zorgen voor maximale vindbaarheid is samenwerking met partners essentieel.
Campagne Maak geldzorgen bespreekbaar
Om financiële zorgen bespreekbaar te maken, zijn folders, posters en filmpjes gedeeld op strategische plekken in alle wijken. In Overvecht, Leidsche Rijn en West is extra voorlichting gegeven in huisartsenpraktijken.
medewerkers volgden financiële basistraining budgetvaardig
Voorkomen (verergering) schulden
Samen met onze partners zetten we ons in om inwoners te helpen uit de schulden te komen én te blijven. We maken heldere afspraken, leren van elkaar en zoeken steeds naar manieren om onze hulp beter aan te laten sluiten. Zo zorgen we ervoor dat mensen op tijd de juiste ondersteuning krijgen.
Vernieuwde aanpak vroegsignalering
Om schuldenproblematiek op tijd aan te pakken, is het belangrijk om inwoners met betalingsachterstanden proactief te benaderen. Daar richt de vernieuwde aanpak van vroegsignalering zich op.

Meer dan schulden oplossen
De aanpak richt zich niet alleen op schulden, maar biedt bredere ondersteuning voor gerelateerde problemen, zoals somberheid en psychische klachten. Vertrouwen en aanhoudend bemiddelen spelen hierbij een cruciale rol, waarbij ervaringsdeskundigen van grote meerwaarde blijken. Billy uit Overvecht: ‘Als vroegsignalering niet bij mij aan de deur was geweest, had het misschien heel anders uitgepakt. Het was een wake-up call en de start om alle problemen op te lossen.’
55%
van de adressen die we benaderden was nog niet bekend bij ons
66%
van de 406 adressen is bereikt met een huisbezoek, belletje, appje of mail.
Gedragsverandering
De looptijd van wettelijke regelingen is gewijzigd van 36 naar 18 maanden. Dat maakt het belangrijker dan ooit voor buurtteammedewerkers om inwoners intensief te ondersteunen bij duurzame gedragsveranderingen voor een financieel gezonde toekomst. Dit vraagt om goede samenwerking en extra aandacht voor de veranderende rol van de medewerkers.
Versterken rol buurtteammedewerker
Er is een nieuwe instructie opgesteld over de invulling van de rol van de buurtteammedewerker op duurzame (gedrags)verandering bij schulden. Deze instructie sluit naadloos aan op de uitgangspunten van stress-sensitief werken.
Stress-sensitief werken
Stress-sensitief werken (SSW) betekent dat we alert zijn op stress. We stemmen onze benadering daarop af. Het doel is om een ondersteunende omgeving te creëren waar iedereen zich veilig voelt. Met trainingen en workshops bouwen we samen met partners een stevige basis om onze medewerkers én onze organisaties op een duurzame manier stress-sensitief te maken.
Zelfevaluatie medewerkers
van de buurtteammedewerkers zegt in grote mate stress-sensitief te werken.
660
trainingen stress-sensitief Werken
medewerkers getraind in groepsverband in de wijk
Toeslagenaffaire
De kinderopvangtoeslagenaffaire heeft diepe sporen nagelaten bij duizenden huishoudens. De buurtteams bieden gedupeerden brede ondersteuning om hun leven weer op de rails te krijgen. Naast hulp bij de hersteloperatie toeslagen zorgen de teams voor begeleiding bij praktische, financiële en emotionele vraagstukken.
Hersteloperatie Kinderopvangtoeslag (KOT)
De buurtteams hebben een extra opdracht gekregen bij de uitvoering van de hersteloperatie. Wij bieden met brede ondersteuning hulp op vijf leefgebieden: wonen, financiën, gezin, zorg en werk. Voor de tien wijken zijn er acht à tien medewerkers actief betrokken.
Impact op medewerkers
Buurtteammedewerkers hebben het gevoel dat ze gedupeerden een stap verder hebben kunnen helpen. De casuïstiek is vaak emotioneel zwaar. Om medewerkers te ondersteunen, is er elke zes weken casuïstiekbespreking en moreel beraad.
aanmeldingen in 2024 met thema KOT
101
trajecten bij Buurtteamorganisatie Sociaal